Nässlor.

Kategorier biologi, naturvetenskap, recept

Vad fort det går när allt väl börjar växa. Såg idag att nässlorna redan har passerat det där alldeles späda, ljusgröna stadiet då de helst ska plockas om man vill göra soppa på dem. Jag brukar alltid missa det, liksom komma på en vecka för sent att det vore gott med nässelsoppa. I helgen åker nog handskarna på och så blir det en kastrull grön härlighet.

Vet ni förresten varför nässlor bränns? Ni har säkert sett att de är alldeles ludna av små hår? Det är brännhår. Dessa små brännhår innehåller myrsyra och även bland annat acetylkolin och histamin. När något rör vid ett brännhår går spetsen på håret av och dess innehåll sprutas ut på grund av trycket inuti håret. Det är nässlans sätt att försvara sig mot djur. Vissa arter av brännässlor kan orsaka kramper och till och med dödsfall.

Myrsyra är en så kallad karboxylsyra och har den kemiska formeln HCOOH. Syran verkar irriterande på huden – det bränner och gör ont. Förutom hos myror och brännässlor finns det myrsyra i svett och urin. I vissa vårtmedel t.ex. finns det myrsyra.

Här kommer förresten receptet på den goda soppan…

Nässelsoppa, ca 4 portioner
Ca 2 l nyplockade, späda nässlor
Ca 1 l vatten
Salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd lantbuljong
1 dl grädde
2 msk hackad gräslök
2 löskokta ägg till servering

Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Tillsätt buljongen och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt. Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

På med handskarna och ut och plocka nu. Dock helst inte på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som inte är så bra att äta i alltför stora mängder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *