Släpp telefonen och ta en stickpaus.

Kategorier Okategoriserade

Jag stickar på ett evighetsprojekt. Det känns åtminstone så. En tröja till mig själv som stickas nedifrån och upp. En enfärgad historia där allt är resårstickning förutom ett parti längst upp mot axlarna, som ju då kommer sist i projektet. Men jag gillar det. Att ha något rejält att sätta tänderna i och som blir lite lagom monotont och förutsägbart.

Jag läste alldeles nyss ett blogginlägg på min favoritstickmönstersajt, Petiteknit. Där skriver Mette som ligger bakom märket att hon älskar att sticka och att hon ser det som en form av terapi. Precis så är det för mig med. Eller inte terapi kanske men en oerhört skön avkoppling. Att liksom låta händerna jobba, i ett monotont och invant mönster, där maska för maska skapas och till slut bildar ett plagg. När det kommer krångliga passager är det fullt fokus medan det går bra att låta tankarna virvla iväg under de mer rutinmässiga delarna. Det går bra att titta eller åtminstone lyssna på något samtidigt men är också skönt att ha det helt tyst och bara höra stickornas klickande ljud när de slår emot varandra och se arbetet växa fram.

Precis som Mette beskriver är min favoritstickstund den på kvällen, när alla andra somnat. Att få sitta en stund då är obetalbart. Jag vet inte vad det är som gör att det är så fridfullt och tillfredsställande att sticka. Antagligen har det något att göra med att man skapar något med händerna, att man ser ett resultat. För mig handlar det också mycket om färg och form. Jag kan gå igång totalt vid blotta tanken på hur jag bäst ska komponera och kombinera ihop två garnsorter till det där absolut mest fluffigt fina och mjuka. Jag har alltid letat efter stickmönster av det mer stilrena slaget. Är inte så mycket för krusiduller och flerfärgade mönster. Det får gärna vara enfärgat och se ut som en köpt tröja från Acne, Dagmar eller & Other Stories. Jag kan bli otroligt inspirerad när jag ser något fint och se det som en sport att försöka göra något liknande själv, kanske till och med ännu bättre. Förut var det omöjligt att finna sådana mönster och det var nog mycket det som fick mig att börja göra egna. Så var det till exempel med den stickade turbanen. Jag testade och provade och testade igen och till sist fick jag till ett mönster som fungerade och som jag kunde variera storlekarna på.

Nu är det ett helt annat utbud och stickning har seglat upp som en het och trendig fritidssysselsättning de senaste åren. Jag nämnde tidigare min favorit när det kommer till stilrena och enkla tröjmönster. Danska Petiteknit gör jättefina sådana och där hittar man egentligen alla basmodeller man kan tänkas behöva i sin garderob. Sedan är jag också barnsligt förtjust i enfärgat med strukturmönster i form av bubblor eller pluppar. Det numer nedlagda märket Ministrikk hade ett superfint koftmönster som hette Boblejakka. Jag gjorde en sådan för en tid sedan och den är en kär favorit.

Norge är generellt sett väldigt bra på stickning och det finns flera små företag som lyckats bra båda med att hålla ett fint garnsortiment och att göra trevliga mönster. För min del började det nog med att jag upptäckte Pickles. Det måste ju ha varit snart tio år sedan. Två stickintresserade unga tjejer som bytte bana och öppnade garn och mönstershop i snygg stil på nätet. Sandnes ger regelbundet ut kataloger med jättefina mönster i och deras garn är ju också väldigt härligt. Paelas gör väldigt mycket fint och stilrent till de små.

Det har varit några år nu då jag inte haft särskilt mycket tid alls till att sticka men nu känner jag att det är en ändring på gång. Förutom den där stunden på kvällen så kan jag ibland unna mig lite stickning som belöning. Till exempel om jag jobbat superhårt och intensivt med något, då kan jag ta en 10 minuters stickpaus. Det är faktiskt otroligt effektivt för att rensa ur och slappna av. En del av den tid som annars skulle ha lagts på att slösurfa på instagram kan i stället ägnas åt att öka på några varv på det där evighetsprojektet. Det känns mycket mer tillfredsställande och nyttigt efteråt.

1 kommentar till ”Släpp telefonen och ta en stickpaus.

  1. För att inte tala om Ankestricks mönster och Isabel Kraemer och fler därtill som man hittar på Ravelry. Sori cardigan av systrarna Weststrand är oxå värd att nämna. ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *