Långt, kort, rakt, lockigt, tunt, tjockt, på huvudet, i ansiktet, i näsan, i maten (blä!), önskat, oönskat, för kort, för långt, utsläppt, uppsatt,…HÅR. Älskade hatade hår. Något vi ofta kämpar emot och trilskas med. Det finns bra och dåliga hårdagar brukar det heta.

I min kalufs har det under det senaste året sakteliga smugit sig in fler och fler grå strån. Något som jag, i ärlighetens namn, inte känner mig helt bekväm med. Jag tycker att de grå tinningarnas charm är så fint och klädsamt på andra men jag känner mig liksom inte helt redo för det själv än. En silvergrå, stram frisyr kan ju vara det finaste som finns, men inte på mig, just nu. Det är nog ganska många år kvar till dess att jag är helgrå, just nu är jag mer i stadiet att enstaka (ofta kraftigare än mitt ”vanliga” hår) strån petar iväg och gör sig synliga, liksom ropar hej hallå, här är jag! Instinkten att vilja rycka bort dem är stor men jag inser ju att det inte är så värst vettigt, det löser ju inte saken på lång sikt precis. Nu har jag kamouflerat mig lite med några kalla, ljusa slingor i stället. Det passar bra till sommaren tänker jag.

Vet ni hur ett hårstrå är uppbyggt?

Varje hårstrå har en rot som omsluts av en hårsäck, en follikel. Vi har ingen känsel i håret och det beror på att hårstrån inte har några nerver och ingen blodtillförsel. Håret är döda celler kan man säga, precis som våra naglar. Man brukar säga att ett hårstrå växer ungefär en cm per månad och som snabbast när man är ca 15 till 35 år. Ett hårstrå kan delas in i tre lager. Ytterst finns täckcellerna som även kallas kutikula. Det är ett tunt och färglöst lager som är till för att skydda. Innanför täckcellerna finns cortex som ansvarar för hårstråets elasticitet och styrka. Där finns också själva hårfärgen, pigmentet. Det innersta skiktet av hårstrået är medullan. Om man har riktigt tunt hår så kan det hända att man inte har detta lager.

Vilket fason och färg håret har är genetiskt styrt och det är hårsäckens form som bestämmer hur hårstrået ser ut. En rak hårsäck ger rakt hår, en krokigt hårsäck ger lite fall på håret och en spiralformad hårsäck ger lockigt hår. Varje hårstrå är omgärdad av en liten hårresarmuskel. Denna muskel är av den typ som vi inte kan styra över, det är det så kallade autonoma nervsystemet som bestämmer över den. Vid kallt väder eller starka känslotillstånd drar hårresarmuskeln ihop sig och hårstrået ställer sig i givakt. Det är detta vi brukar kalla gåshud.

I genomsnitt har människan ca 110000 till 140000 hårstrån på sitt huvud men det kan såklart variera. Ett hårstrå genomgår tre faser under sin tid på huvudet. Först kommer tillväxtfasen som utgör största delen av hårstråets liv. Därefter tar övergångsfasen över och då drar den så kallade papillen (som förser hårstrået med näring) ihop sig. Till slut går hårstrået in i vilofasen vilken avslutas med att strået lossnar. Sedan börjar det om igen. Det sägs att vi tappar i genomsnitt 50 till 150 hårstrån varje dygn.

Ett nytt hårstrå blir till i hårbulben som finns längst ner i hårsäcken. Där finns papillan och matrix där nya celler produceras till hårstrået. De nya cellerna trycks successivt uppåt och bildar det nya hårstrået. Ovanför matrix ligger melanocyterna som ger hårstrået dess färg med hjälp av melanin. Melaninet finns i två olika varianter; eumelanin som är svart och ger svart, mörkbrunt eller blont hår (beroende på vilket mängd pigment som finns) och feomelanin som ger rött eller gult hår. Dessa två kan kombineras i olika proportioner och det är därför det finns så otroligt många varianter av hårfärger.

Men det där gråa då som jag orerade om i början, hur blir det grått egentligen? Jo, anledningen till att vissa hårstrån blir gråa är helt enkelt att dess pigmentering avtar. Melanocyterna minskar sin produktion av melanin med åren och ju färre melaninpigment desto gråare hårstrå. Ett hårstrå som förlorat allt sitt pigment är helt vitt. Håret blir ofta också mindre tätt med åren. Detta leder till att ljuset som faller på håret sprids mer och det får håret att se ljusare ut.

Helt naturligt alltså, det där med grå päls och inget att noja så värst mycket över egentligen. Jag hoppas att jag mognar i kapp mina hårstrån så småningom. Just nu ligger de lite före mig i mognadsgrad skulle man kunna säga och jag är nöjd med mitt kamouflage för den här gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *