Jag läser Hans Roslings sista bok, Factfulness. Min man disputerade 2009 och på disputationshögtiden som följde i Stadshuset fick vi äran att lyssna till en föreläsning av just Hans Rosling. Denne fantastiskt sprudlande och inpirerande kunskapsspridare. Maken till fängslande berättelser och fina, tydliga presentationer av fakta får man leta efter. Jag blev djupt berörd när jag hörde om Hans bortgång. Han fick beskedet om sin elakartade bukspottkörtelcancer när han hade ungefär ett år kvar att leva och under det året skrev han tillsammans med sin son och svärdotter in i det sista på boken Factfulness.

Jag är imponerad över Hans och hans livsverk. Så dedikerad till sitt arbete att sprida den sanna och vetenskapsbaserade informationen om världens utveckling. Han gav aldrig upp och hade säkerligen hur mycket som helst kvar att berätta. Hur skulle man inte kunna vilja läsa vidare i en bok som inleder så här: ”Detta är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att påverka världen: att förändra människors sätt att tänka, dämpa deras irrationella rädslor och styra om deras energi till mer konstruktiva aktiviteter. Under mina tidigare strider beväpnade jag mig med stora datamängder, vacker mjukvara, en energisk föreläsningsstil och en svensk bajonett (Hans kunde sluka svärd). Det räckte inte. Men jag hoppas på att denna bok gör det. Det här är data som du aldrig tidigare upplevt dem: data som terapi. Det är förståelse som källa till sinnesfrid. Eftersom världen inte är så dramatisk som den verkar.

Factfulness kan och bör i likhet med sund kost och regelbunden motion bli en del av din vardag. Börja öva upp den och du kommer att kunna ersätta din överdramatiska världsbild med en världsbild grundad på fakta. Du kommer att få en bättre bild av världen utan att behöva lära dig en massa utantill. Du kommer att fatta bättre beslut, förbli uppmärksam på verkliga faror och möjligheter och slippa stressa upp dig över fel saker. Jag kommer att visa hur du kan känna igen överdramatiska berättelser och ge dig ett antal tankeverktyg för att tygla dina dramatiska instinkter. Då kommer du att kunna göra dig kvitt dina stora missuppfattningar, utveckla en faktabaserad världsbild och klå schimpanserna varenda gång.”

Boken är alldeles fenomenalt fängslande och inger hopp och trygghet. Det får bli mitt boktips den här veckan. En vecka som vi nu drar igång med buller och bång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *