Bokashi, vabb och 40.

Kategorier bakterier, kompost

Onsdag, vabb och 40-årsdag. Tårta på sängen och så fick jag spendera första delen av dagen med den här pärlan.

Jag fick bokashihinkar, en perfekt present tycker jag. Eftersom man kan kompostera allt hushållsavfall med bokashimetoden (även saker som räkskal, kycklingben och små mängder hushållspapper) tänker jag att det blir ett perfekt komplement till den vanliga komposten samt ett bra sätt att ta till vara på köksavfallet även under vintern.

Det har varit en del snack om bakterier här på bloggen och här kommer de igen. Bokashi är en komposteringsmetod där man syrar sitt hushållsavfall. Det går egentligen att använda vilken slags hink eller behållare som helst, bara den har ett tättslutande lock. Någon liknade det hela vid processen när man omvandlar gräs till ensilage. Varje gång man lägger ner sitt köksavfall i hinken strör man samtidigt över ett vetekli som är impregnerat med olika mikroorganismer (bakterier och svampar). Dessa mikroorganismer gör så att avfallet syras.

När hinken är full behöver den lagras i två veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och ca två veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras, så länge de fyllda hinkarna först har fått stå ett par veckor inomhus.

Bokashi måste ju vara helt perfekt om man bor t.ex. i en lägenhet i stan och vill ta hand om sitt köksavfall på ett bra och luktfritt sätt. Men jag ser det som sagt även som ett bra komplement till annan kompostering för oss lantisar.

Pappa berättade att för 40 år sedan den här dagen låg snön tjock och det var ca 15 minusgrader ute. Lite likt årets vinter men just idag tror jag faktiskt att våren har gjort sitt intåg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *